Hoe herken je zindelijkheidsproblemen?

SeysCentra_onzindelijkheid_content_herkenning_jongere

Er zijn verschillende manieren waarop onzindelijkheid bij jongeren zich kan uiten. En ook verschillende manieren waaraan je structurele zindelijkheidsproblemen bij jezelf kunt herkennen.

Voorkeur voor een luier

Jongeren die veel ongelukjes hebben, dragen soms liever een luier, omdat die een veilig moment kan bieden. Een luier vergroot echter ook de stap naar het toilet. Er zijn ook jongeren die het wel een aantal uren kunnen ophouden, maar die toch liever een luier gebruiken om in te plassen of poepen. 

Alleen op een bepaalde plaats of tijd naar de wc

Een ander signaal voor zindelijkheidsproblemen, is dat je alleen op bepaalde plaatsen of in bepaalde omstandigheden naar de wc kunt of wilt. Ook ‘klokzindelijkheid’ komt voor. Je kunt of wilt dan alleen op bepaalde tijden naar de wc.

Terugval in zindelijkheid

In sommige gevallen zijn jongeren eerst wel zindelijk geweest, maar hebben ze een terugval. We noemen dat secundaire zindelijkheidsproblematiek of incontinentie. 

Sociale signalen

De meeste jongeren praten niet makkelijk over hun zindelijkheidsproblemen, omdat ze zich schamen. Soms vermijden ze om die reden ook om te eten en te drinken, alles om maar niet naar de wc te hoeven. Ook proberen sommige jongeren het probleem voor hun ouders te verbergen, bijvoorbeeld door hun vieze broeken te verstoppen. Behalve de eigen schaamte over onzindelijkheid komt ook sociale uitsluiting door anderen voor.

Lees ook:
Behandeling van onzindelijkheid bij jongeren
Hoe kom ik in aanmerking voor behandeling?


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen