SeysCentra_Ervaringsverhaal_eetproblemen_Tom

‘Tom is een heel ander kind geworden’

De verstandelijk gehandicapte en autistische Tom (12) heeft van jongsaf aan een extreme angst voor alles wat met voeding te maken heeft. In een ultieme poging Tom op een gezonde manier aan het eten te krijgen, klopten zijn ouders Mirjam en Fred aan bij SeysCentra.
“Tom heeft altijd heel selectief gegeten”, vertelt Mirjam. “Jarenlang at hij alleen maar gebakken aardappelen en geroosterd wit brood zonder korst. Vlees, groente of fruit lustte Tom niet. Aanvankelijk dronk hij melk en limonade, maar op een gegeven moment alleen nog maar de blauwe variant van Dubbel Friss. Andere kleuren en smaken gingen er niet in. Soms bracht ik een waterijsje naar school, zodat ik zeker wist dat Tom vocht binnenkreeg.”
Angstmedicatie
Geen enkele specialist of instantie weet Tom over de drempel richting ‘normaal eten’ te helpen. Ook thuisbegeleiding en extra ondersteuning op school leveren niets op. Mirjam en Fred zijn ten einde raad en kloppen aan bij SeysCentra in Malden. Hier start Tom in januari 2014 met dagbehandeling. Mirjam: “Tom weigerde overdag te eten, ook omdat hij wist dat hij ’s avonds thuis gebakken aardappelen kreeg. Hij was bang. De angst zat zo diep dat het gewone behandelprogramma niet aansloeg. Om Tom echt te kunnen helpen, was 24-uurs behandeling nodig. In overleg met de psycholoog is besloten hem angstmedicatie te geven, zodat hij zich veiliger ging voelen.”
Gele paprika
Vanaf dat moment krijgt Tom langzaam de smaak te pakken. Tijdens individuele behandelsessies proeft hij onder meer gele vla en sinaasappelsap; eten en drinken in zijn favoriete kleur geel. “Het ging steeds beter met Tom”, glimlacht Mirjam. “Hij at bijna iedere dag nieuwe dingen. Ook kreeg hij meer lol op de behandelgroep. In relatief korte tijd vond een enorme omslag plaats. Met dank aan de geweldige behandeling en begeleiding. Begeleiders gebruikten foto’s en pictogrammen om Tom alles uit te leggen. Soms wel tien keer achter elkaar. Net zolang tot Tom het snapte.”
Naar het wok-restaurant
Sinds hij weer thuis is, is Tom een ander kind. Hij eet voor zijn doen heel gezond, is een stuk afgevallen en heeft meer energie. “Vroeger konden we nooit uit eten”, vertelt Fred. “Inmiddels zijn we twee keer naar het wok-restaurant in de buurt geweest. Loempiaatjes, kroepoek, vlees, vis, rijst; Tom gaat helemaal los!” Net als Fred is Mirjam blij dat het zo goed is afgelopen. “Door zijn autisme en verstandelijke handicap is Tom een complex kind. Toch vonden de mensen van SeysCentra de sleutel naar succes. Ze hebben het door ons in hen gestelde vertrouwen dubbel en dwars waargemaakt.”

Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen