Eetproblemen bij peuters en kleuters

Heeft jouw peuter of kleuter een eetprobleem? Dan ben je zeker niet de enige. Veel kinderen hebben op enig moment eetproblemen in hun peuter- of kleutertijd. In totaal gaat het in Nederland om zo'n 25 tot 40 procent van alle kinderen tot vier jaar.

Voedselweigering bij peuters en kleuters 

Meestal zijn eetproblemen bij peuters en kleuters kortstondig of relatief onschuldig van aard. Maar ruim één op de tien kinderen ontwikkelt een ernstig of langdurig eetprobleem. In dat geval spreken we van een ‘selectieve en/of restrictieve vermijdende voedselinnamestoornis’ ofwel ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder). In gewoon Nederlands: voedselweigering. 

Het ene kind heeft een grotere kans dan het andere kind 

Elke peuter of kleuter kan eetproblemen krijgen, maar de kans op voedselweigering is groter bij kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook baby’s die langdurig sondevoeding hebben gehad, krijgen als peuter of kleuter vaker last van eetproblemen.

Voorbeelden van eetproblemen

Bekende voorbeelden van eetproblemen bij peuters en kleuters zijn:

  • Selectief of zeer beperkt eten
  • Ophalen van voeding en braken
  • Angst voor het slikken van eten
  • Niet zelf willen eten
  • Complete weigering van vast en vloeibaar voedsel

Bij SeysCentra weten we hoe groot de impact van een eetprobleem is; op het leven van kinderen én ouders. Dagelijks zien we hoe voedselweigering bij peuters en kleuters het gezinsleven beïnvloedt. Gelukkig zien we ook dagelijks dat we met goede behandelingen veel kunnen bereiken. 

Lees ook:
Hoe herken je een eetprobleem?
Behandeling van eetproblemen bij peuters en kleuters
Hoe komt mijn kind in aanmerking voor behandeling?


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen