Hoe herken je zindelijkheidsproblemen?

SeysCentra_onzindelijkheid_content_herkenning_kind

Vaak is het vrij duidelijk, maar soms is het onderscheid tussen ‘alweer een ongelukje’ en structurele zindelijkheidsproblematiek lastiger. Er zijn bovendien verschillende manieren waarop onzindelijkheid bij kinderen zich kan uiten, dus ook verschillende manieren waaraan je zindelijkheidsproblemen herkent.

Voorkeur voor een luier

Vaak blijven kinderen die veel ongelukjes hebben, liever luiers dragen. Overdag of alleen ‘s nachts. Andere kinderen kunnen het wel een aantal uren ophouden, maar vragen altijd om een luier om in te plassen of poepen. 

Alleen op één plek of op bepaalde tijden naar de wc

Een ander signaal dat kan duiden op zindelijkheidsproblemen, is dat je kind alleen op bepaalde plaatsen naar de wc kan of wil. Ook ‘klokzindelijkheid’ komt voor. Kinderen gaan dan op bepaalde tijden naar de wc, maar niet uit zichzelf.

Terugval in zindelijkheid

In sommige gevallen zijn kinderen eerst wel zindelijk geweest, maar hebben ze een terugval. We noemen dat secundaire zindelijkheidsproblematiek of incontinentie. 

Sociale signalen

Kinderen kunnen zich schamen voor hun onzindelijkheid. Soms vermijden ze daarom te eten en te drinken, alles om maar niet naar de wc te hoeven. Ook proberen sommige kinderen het probleem voor hun ouders te verbergen, bijvoorbeeld door hun vieze broeken in een kast te verstoppen.

Lees ook:
Behandeling van onzindelijkheid bij kinderen
Hoe komt mijn kind in aanmerking voor behandeling?


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen