Geschiedenis

Zelfstandig

SeysCentra is sinds 1 maart 2012 een zelfstandige organisatie. Deze is ontstaan uit een samenwerking tussen de Seyshuizen (onderdeel van Pluryn) en het eetteam van Op de Bies in Landgraaf (onderdeel van Koraal Groep). Lees hieronder meer over de geschiedenis.

Meer dan veertig jaar ervaring 

“Orthopedagoog Daniel Seys en psycholoog Pieter Duker ontwikkelen in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen vanaf 1970 behandelmethodieken voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. In 1980 klopten ouders bij hen aan met de vraag: kunnen jullie ons kind van drie jaar leren eten? Het kind kreeg voedsel via een buiksonde. Drie maanden duurde de behandeling van Duker en Seys. Daarna had het kind geen sonde meer nodig. Seys en Duker hadden op dat moment geen ervaring met het behandelen van deze vorm van voedselweigering. Hun kennis van gedragstherapeutische principes en klinische intuïtie bleken voldoende. Het behandelteam werkte vervolgens verder aan de ontwikkeling en validatie van een uniek 12-stappenplan voor zware eetproblemen bij kinderen. Dat plan ligt ten grondslag aan de huidige succesvolle behandeling.
Inmiddels zijn er verschillende vestigingen van SeysCentra in Nederland. Ambulante teams rijden door het hele land en op de vestigingen vindt dagbehandeling plaats. Inmiddels is ook online behandeling en begeleiding bij eetproblematiek mogelijk.

Door de jaren heen is de eetkliniek van SeysCentra uitgegroeid tot een landelijk expertisecentrum met een last-resortfunctie. Er is een sterke band met de vereniging Nee-eten, de landelijke vereniging voor ouders van kinderen met chronische voedselweigering en sondevoeding.

Toilettraining 

In 1998 ontwikkelde Pieter Duker procedures voor behandeling van onzindelijkheid bij mensen met een verstandelijke beperking. Wetenschappelijk validatie volgde tussen 1998 en 2001. De goede resultaten leidden tot zeer veel hulpvragen op dit gebied. Momenteel houdt een team van vijftien behandelaars zich bezig met zindelijkheidstrainingen. Zij voeren de trainingen uit op locatie: thuis, kinderopvang, school of dagbesteding. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. [ SLUITEN ]