Web__0004__58A9973

Wat is ARFID?

ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) is een afwijking in het eetgedrag, waarbij sprake is van te weinig en/of zeer selectief eten. ARFID verschilt duidelijk van bekendere eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa. Zo zijn kinderen en jongeren met ARFID niet bezig met hun gewicht of uiterlijk, maar is de stoornis gericht op het voedsel zelf. SeysCentra is gespecialiseerd in de behandeling van ARFID bij kinderen en jongeren. 
Behandeling kind met eetprobleem

Hoe herken je ARFID?

Wanneer is iemand een lastige eter en wanneer is er sprake van ARFID? Je kunt ARFID onder meer herkennen aan: 

  • Abnormaal eetgedrag: te weinig en/of extreem selectief eten 
  • Weigeren van voedsel met een bepaalde kleur, geur of structuur 
  • Gebrek aan eetlust, geen interesse in eten 
  • Angst om te eten vanwege verwachte gevolgen als verslikken, braken of stikken 

Ongeveer 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van deze klachten. 

Download Factsheet ARFID

Web__0011__58A0426

Voorbeelden van ARFID

Uit onderzoek naar ARFID komen verschillende vormen van vermijdende/restrictieve voedselweigering naar voren. Enkele voorbeelden uit de praktijk:

  • Een 13-jarig meisje verdraagt alleen ‘beige en krokant’. Daarom eet ze uitsluitend friet, kipnuggets en kroketten. Als gevolg van haar selectieve eetgedrag weegt ze te veel en heeft ze gezondheidsproblemen. 
  • Een jong kind, dat te vroeg geboren is en een sondeslang heeft, heeft nooit geleerd met de mond te eten en door te slikken. 
  • Een jongen van 7 jaar heeft geen belangstelling voor eten en vergeet het vaak. Hij is veel te mager. 

 

Web__0014__58A0372

Is er behandeling voor?

Bij SeysCentra behalen we bij kinderen en jongeren met ARFID goede resultaten met het SLIK-programma en/of (cognitieve) gedragstherapie. Deze laatste is een bewezen effectieve therapievorm voor eetstoornissen, maar ook voor angststoornissen. Tijdens de behandeling gebruiken we allerlei technieken om angst en/of negatieve gedachtes rond eten te overwinnen. Ook de ouders worden nauw bij de behandeling betrokken. Ze leren van ons hoe ze hun kind kunnen helpen met het aanleren van ander eetgedrag. Door middel van onderzoek werken wij voortdurend aan het verder verbeteren van onze behandelingen.

Contact met SeysCentra

Sandra_450x280px

Even voorstellen: Sandra Mulkens, bijzonder hoogleraar voedings- en eetstoornissen

Sinds april 2018 bekleedt prof. dr. Sandra Mulkens de bijzondere leerstoel ‘Voedings- en eetstoornissen’ aan de Universiteit Maastricht. Deze leerstoel is ingesteld door SeysCentra en ondergebracht bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. 

 

Als bijzonder hoogleraar kreeg Sandra de opdracht om het onderzoek naar ARFID uit te breiden. Of zoals ze het zelf samenvat: “ARFID als stoornis omarmen, de behandeling verbeteren en SeysCentra als kenniscentrum op de kaart zetten.”

Lees het interview met Sandra

Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen