Wat is ARFID?

SeysCentra heeft ervaring in het succesvol behandelen van ARFID*, een afwijking in het eetgedrag. Kinderen, jongeren en volwassenen met ARFID eten te weinig en/of selectief. ARFID is iets anders dan bekende aandoeningen zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa De patiënt met ARFID is niet bezig met gewicht of uiterlijk, maar is gericht op het voedsel zelf. Voorbeeld? Een meisje stikte bijna in haar eten en durft alleen nog gepureerd voedsel te eten. SeysCentra kan in de meeste gevallen helpen met (cognitieve)gedragstherapie.

* ARFID is een afkorting voor Avoidant / Restrictive Food Intake Disorder
Web__0004__58A9973
Behandeling kind met eetprobleem

Hoe herken je ARFID?

Wanneer is iemand meer dan een lastige eter en is er sprake van ARFID? Er zijn wat kenmerken, zoals:

  • Vertonen van abnormaal eetgedrag: te weinig en/of extreem selectief eten.
  • Weigeren van voedsel met bepaalde kleur, geur of structuur
  • Gebrek aan eetlust, geen interesse in eten
  • Angst om te eten vanwege verwachte gevolgen als verslikken, braken of stikken.

Ongeveer 3 procent van de bevolking heeft last van deze klachten.

Download Factsheet ARFID

Voorbeelden van ARFID

Uit onderzoek naar ARFID komen verschillende vormen van selectieve voedselweigering naar voren. Een 13-jarig meisje verdraagt alleen ‘beige en krokant’. Daarom eet ze uitsluitend friet, kipnuggets en kroketten. Als gevolg van haar selectief eetgedrag weegt ze teveel en heeft ze gezondheidsproblemen. Een jong kind, dat te vroeg geboren is en een sondeslang heeft, heeft nooit geleerd met de mond te eten en door te slikken. Een jongen van 7 jaar heeft geen belangstelling voor eten en vergeet het vaak. Hij is veel te mager. De gevolgen zijn niet altijd levensbedreigend, maar wel erg lastig. Mensen met extreem eetgedrag komen vaak in een sociaal isolement.

Web__0011__58A0426
Web__0014__58A0372

Is er behandeling voor?

SeysCentra behandelt ARFID met (cognitieve) gedragstherapie. Deze therapie is een bewezen effectieve therapie voor eetstoornissen, maar ook voor angststoornissen. De therapie gebruikt allerlei technieken om angst en /of negatieve gedachtes rondom eten te overwinnen. Prof. dr. Sandra Mulkens: “De ouders betrekken we nauw bij de therapie. Zij leren hoe zij hun kind kunnen helpen met het aanleren van ander eetgedrag.” De methodes die SeyCentra heeft ontwikkeld, geven goede resultaten. SeysCentra werkt voortdurend aan het verbeteren van de huidige behandelingen door onderzoek.

Contact met SeysCentra


Even voorstellen… Sandra Mulkens

Bijzonder Hoogleraar Voedings- en eetstoornissen

Prof. dr. Sandra Mulkens bekleedt sinds april 2018 de bijzondere leerstoel ‘Voedings- en eetstoornissen’ aan de Maastricht University. SeysCentra heeft de leerstoel ingesteld. Deze is ondergebracht bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences voor een periode van vijf jaar. Als bijzonder hoogleraar kreeg Mulkens de opdracht om het onderzoek naar ARFID uit te breiden. Of zoals Sandra het zelf samenvat: “ARFID als stoornis omarmen, de behandeling verbeteren en SeysCentra als kenniscentrum op de kaart zetten.”

Lees het interview met Sandra

Sandra-Mulkens-web

Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen