SeysCentra_Ervaringsverhaal_eetproblemen_Hidde

'Hidde lust nu dingen die zijn broer en zus nog moeten leren eten!'

Hidde was een zeer eenzijdige eter. Al vanaf het moment dat hij van de fles over ging op vast voedsel, at hij vrijwel alleen brood. Daarin kwam de jaren daarna weinig verandering. Aanvankelijk maakten we ons daar als ouders niet zo druk om. Zowel onze vorige huisarts als het consultatiebureau deelden ons mee dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Het zou normaal zijn voor zijn leeftijd. Bovendien groeide en ontwikkelde Hidde zich goed, ondanks zijn eenzijdige eetpatroon. We zijn er dan ook een tijd in meegegaan. Met de gedachte dat Hidde beter iets dan niets kan eten.
Dat veranderde toen Hidde vorig jaar zomer begon af te vallen. Dat was aanleiding om onze aanpak drastisch om te gooien en hulp te gaan zoeken. Daarbij speelde mee dat we van onze andere kinderen ook verlangen dat zij nieuwe dingen proeven. Voor Hidde wilden we eigenlijk geen uitzondering meer maken. Van onze huisarts kregen we een doorverwijzing naar een logopediste en een diëtiste. De logopediste kon geen oorzaak aanwijzen waarom Hidde niet at. Van de diëtiste kregen we tips om Hidde aan het eten te krijgen. Maar die werkten bij hem eerder averechts. Elke avondmaaltijd werd een enorme strijd. Dat brak ons op een gegeven moment helemaal op. De orthopedagoog die aan de praktijk van onze huisarts is verbonden, verwees ons vervolgens door naar SeysCentra.
Advies: dagbehandeling
Het intakegesprek bij SeysCentra was een verademing. We voelden ons gehoord en het was fijn om te horen dat ook andere ouders met dit probleem worstelen. Hidde kreeg het advies om dagbehandeling te volgen. Dat was even omschakelen. Hoewel ons verstand zei dat dit goed voor hem is, moesten we zelf nog erg aan het idee wennen. Hidde stond bijna een half jaar op de wachtlijst, voordat zijn dagbehandeling kon beginnen. Gedurende die periode spraken we thuis regelmatig over ‘de eetschool’. Maar een jongetje van vijf jaar kan zich daar nog niet zo veel bij voorstellen. Via de filmpjes op de website van SeysCentra was het voor Hidde wel gemakkelijker om een indruk te krijgen. Hij kon zien dat er ook andere kinderen zijn en dat het er een beetje uitziet als op de buitenschoolse opvang (BSO). Zelf zochten we via social media informatie over de behandeling bij SeysCentra en de ervaringen van andere ouders. Dat was fijn om te lezen. We konden ons er meer een voorstelling van maken. Daarnaast was het prettig om uit ervaringen van andere ouders op te maken dat de aanpak bij SeysCentra in de meeste gevallen slaagt. Dat maakt het wachten dan ook minder erg.
Dagelijks praten
Toen duidelijk was wanneer de behandeling van Hidde kon beginnen, zijn we met hem gaan kennismaken op de groep. Hij vond dat helemaal niet leuk. Maar het was wel nuttig. Hidde en wijzelf konden zien hoe het er op de eetschool uitziet en aan toegaat. Zo konden we er met hem over praten. We hebben het de laatste weken voordat Hidde kon beginnen dagelijks met hem over de eetschool gesproken. Uiteindelijk leek het er op dat Hidde er langzaamaan ook zelf aan toe was. De eerste anderhalve week zijn we met Hidde meegegaan naar SeysCentra en hebben we hem zelf op de groep gebracht. Het was voor ons ook prettig om een beetje te zien hoe het daar reilt en zeilt en om de taxichauffeurs te leren kennen, die Hidde elke dag heen en weer zouden gaan rijden. Na anderhalve week is Hidde zelf met de taxi naar SeysCentra gegaan en dat ging goed. Hidde ging al snel met plezier naar SeysCentra. De groepsleiding maakt het de kinderen vlug naar hun zin. De kinderen krijgen alle aandacht en er worden leuke dingen met ze ondernomen.
In korte tijd resultaat
Hidde maakte in korte tijd enorme vooruitgang. Hij begon dingen te proeven en de hoeveelheid voeding kon snel worden opgehoogd. Wij werden al snel ingewerkt en konden dus ook thuis met hem aan de slag. We hadden erg veel aan de nuttige tips van de begeleiders van Hidde. Ook voelden we ons serieus genomen en we konden met onze vragen terecht. Het is echt fantastisch om te zien dat in zo’n korte tijd zo’n resultaat kan worden geboekt. De eerste keer dat Hidde thuis aangaf dat hij iets uit zichzelf wilde proeven, was een heel bijzonder moment. Dat had hij immers nog nooit gedaan! Hidde was zelf ook duidelijk trots op wat hij allemaal bereikte. Hij is in zijn korte tijd bij SeysCentra ook in sociaal-emotioneel opzicht gegroeid. De behandeling van Hidde is na drie maanden afgerond. Bij SeysCentra is een goede basis gelegd, waarmee we verder kunnen. Daar zijn we enorm blij mee.
Eten wordt normaal
Het eten blijft nog steeds een aandachtspunt, vooral het tempo waarin Hidde eet. Maar langzaamaan wordt eten ook normaal voor hem. Hidde is de afgelopen maanden aangekomen, heeft een veel constanter energieniveau en is zit daardoor ook lekkerder in zijn vel. En wat grappig is: hij heeft zoveel nieuwe smaken geleerd, dat hij dingen lust die zijn broer en zus nog moeten leren eten!

Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen