Onzindelijkheid kan een groot probleem zijn voor de persoon zelf en de omgeving. Het kan zelfs tot een sociaal isolement leiden. Onzindelijkheid kan vele oorzaken hebben. Bijvoorbeeld angst of omdat ontlasten raar voelt, maar ook door een verstandelijke beperking. SeysCentra heeft veel ervaring op het gebied van onzindelijkheid, zowel bij kinderen als bij jongeren. We hebben daarvoor behandelmethoden ontwikkeld die zeer effectief zijn en helpen bij het oplossen van het probleem.
Hier vind je alles voor de volgende stap.
SeysCentra heeft verschillende locaties in Nederland.
Wachttijden beperken we tot een minimum.
Meer weten over SeysCentra? Bekijk de video
SeysCentra kent vele manieren om onzindelijkheid te behandelen. Wat belangrijk is om te weten; een behandeling maken we altijd op maat en de aanpak die we kiezen past bij het kind en het specifieke probleem. Zo weten we zeker dat een behandeling het beste resultaat heeft. Wil je meer lezen?
Download de brochure
De behandeling van problemen bij onzindelijkheid vindt in de regel plaats in Malden.
SeysCentra heeft veel methodes om onzindelijkheid effectief te behandelen.
Elke locatie heeft een eigen medische dienst, mocht er meer nodig zijn dan alleen behandeling.
SeysCentra behandelt kinderen van 5 tot en met 17 jaar. We hanteren 5 jaar als minimumleeftijd, omdat een kind eerst een fysieke ontwikkeling doorgemaakt moet hebben om überhaupt zindelijk te kunnen worden. Na het 5e jaar wordt over het algemeen verwacht dat de zindelijkheid zich niet meer volledig zelfstandig ontwikkelt door rijping, maar dat hulp of training nodig is.
Uit onderzoek blijkt dat onzindelijkheid minder vaak voorkomt naarmate het ontwikkelingsniveau van een kind hoger is. Er zijn echter meer factoren van invloed op het al dan niet zindelijk (kunnen) worden van je kind. Hoe goed is jouw kind bijvoorbeeld in staat om te communiceren? En hoe gevoelig is hij of zij voor beloning? Denk ook aan de mogelijkheden die er zijn voor het één-op één begeleiden van de toiletgang, en de mogelijkheid om dit gedurende een langere periode op een juiste manier te doen.
Wij nemen vooraf contact op met de school. Daarbij overleggen we hoe we ervoor kunnen zorgen dat jouw kind zijn of haar lessen kan blijven volgen en niet te ver achterop raakt. Bijvoorbeeld door het meegeven van huiswerk. Ook maken we gebruik van de communicatietool Klasbord.
Er is geen sprake van vervangend onderwijs. Voor de leerplichtambtenaar kan er een verklaring worden opgesteld dat een kind bij ons in behandeling is. Daarvoor wordt vrijstelling verleend.
Wij bieden dagbehandeling en (incidenteel) 24-uursbehandeling. Bij zindelijkheidsproblemen streven we naar dagbehandeling tussen 09.00 en 15.30 uur op onze hoofdlocatie in Malden. Een behandeltraject op locatie wordt altijd opgevolgd door een ambulant natraject.
In sommige gevallen wijken we van deze behandeltijden af omdat we denken dat een andere vorm van behandeling beter aansluit. Denk aan langere trainingsdagen (08.00-20.00 uur) of nachttraining.
Ouders worden nauw betrokken bij de hele behandeling. Tijdens de intake inventariseren we ook of er nog meer relevante partijen zijn in de leefomgeving van het kind. Als dat het geval is, dan overleggen we ook met de ouders hoe we deze partijen het beste kunnen betrekken bij de behandeling.