SeysCentra is gespecialiseerd in de behandeling van ernstige eetproblemen en onzindelijkheidsproblematiek bij kinderen en jongeren. Onze aanpak is bewezen effectief en wetenschappelijk onderbouwd. Wij doen onze uiterste best om aan de zorgvraag te voldoen. Daarbij is het doel altijd om in samenwerking met alle betrokken professionals tot de ultieme oplossing te komen. SeysCentra zegt geen nee aan de voordeur.
Kinderen en jongeren met eetproblemen helpen wij met een multidisciplinaire behandeling. Behalve de vaste behandelaar neemt ook een arts deel aan de tweewekelijkse voortgangsbespreking van ieder kind. En regelmatig raadplegen we professionals uit verschillende paramedische disciplines voor advies.
We hebben onder meer de beschikking over cognitief gedragstherapeuten, orthopedagogen, GZ-psychologen, EMDR-therapeuten, een consultatief kinder- en jeugdpsychiater en IMH-specialisten. Als het nodig is, zoeken we bovendien de samenwerking met externe specialisten.
Onze zindelijkheidstrainingen zijn speciaal gemaakt voor kinderen en jongeren die problemen hebben met zindelijk worden of zindelijk blijven. Voor we beginnen met de behandeling vindt een uitgebreide screening plaats van het medisch dossier. Blijkt dat er géén sprake is van een medisch probleem? Dan gaan we in stappen oefenen met het aan te leren gedrag. We gebruiken daarvoor verschillende methodieken, waarbij we aansluiten bij wat elk individueel kind hiervoor nodig heeft.
SeysCentra is ontstaan uit een samenwerking tussen de Seyshuizen (onderdeel van Pluryn) en het eetteam van Op de Bies in Landgraaf (onderdeel van Koraal Groep). We hebben een rijke geschiedenis, die begint in 1970 wanneer orthopedagoog Daniel Seys en psycholoog Pieter Duker in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen behandelmethodieken ontwikkelen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking.
In 1980 klopte een ouderstel bij hen aan met de vraag of ze hun kind van drie jaar konden leren eten. Op dat moment kreeg het kind voedsel via een buiksonde, maar na drie maanden behandeling door Duker en Seys had het kind geen sonde meer nodig. Ze hadden nog geen ervaring met de behandeling van deze vorm van voedselweigering, maar hun kennis van gedragstherapeutische principes en klinische intuïtie bleek voldoende. Het behandelteam werkte daarna verder aan de ontwikkeling en validatie van een uniek 12-stappenplan voor zware eetproblemen bij kinderen. Dit stappenplan is vastgelegd in het SLIK-programma. Dit plan ligt nog altijd ten grondslag aan onze huidige succesvolle behandelmethodes.
In 1998 ontwikkelde Pieter Duker een behandelmethode voor onzindelijkheid bij mensen met een verstandelijke beperking. In de drie jaar daarna volgde de wetenschappelijk validatie van deze methode. De goede resultaten leidden tot vele hulpvragen van ouders en kinderen. Inmiddels houdt een compleet team van behandelaars op onze locatie in Malden zich dagelijks bezig met zindelijkheidstrainingen.
Door de jaren heen is onze eetkliniek uitgegroeid tot een landelijk expertisecentrum dat zeer specialistische behandeling biedt. Aan kinderen en jongeren met en zonder verstandelijke beperking. Op dit moment heeft SeysCentra in Nederland vier vestigingen voor behandeling van restrictieve en selectieve voedselweigering (ARFID) en behandeling van continentieproblemen. In de regel behandelen we kinderen en jongeren tot de leeftijd van 18 jaar.
SeysCentra hecht als organisatie waarde aan het continu verbeteren van haar dienstverlening en processen. SeysCentra heeft in 2018 het kwaliteitskeurmerk ISO 9001:2015 behaald. Het ISO-certificaat is sinds 2021 van toepassing op al haar locaties in Malden, Utrecht, Maastricht en Zwijndrecht.