Onze visie op behandeling

Behandelcentrum SeysCentra is gespecialiseerd in de behandeling van eetproblemen en onzindelijkheidsproblematiek bij kinderen en jongeren met of zonder verstandelijke beperking. De aanpak van SeysCentra is effectief en wetenschappelijk onderbouwd.

Behandeling van eetproblemen

De behandelingen van kinderen met eetproblemen bij SeysCentra zijn altijd multidisciplinair. Tweewekelijks nemen de (AVG)arts en/of kinderarts deel aan de voortgangsbespreking van ieder kind, en raadplegen we paramedische disciplines voor advies. Onze therapeuten hebben verschillende kwalificaties, waaronder VGCt gedragstherapeuten, orthopedagogen, GZ-psychologen, klinisch psycholoog, EMDR-therapeuten, consultatief kinder- en jeugdpsychiater en IMH-specialisten. Als het nodig is, zoeken we de samenwerking met externe specialisten.

Behandeling van onzindelijkheid

Onze zindelijkheidstrainingen zijn gemaakt voor kinderen en jongeren die problemen hebben met zindelijk worden of zindelijk blijven. Voor de specialistische behandeling van onzindelijkheid wordt eerst een uitgebreide screening gedaan van het medisch dossier. Als blijkt dat er geen sprake is van een medisch probleem gaan we het aan te leren gedrag in kleine stappen oefenen. We gebruiken daarvoor verschillende methodieken, waarbij we aansluiten bij wat het kind nodig heeft om dit te gaan leren.

Meer dan veertig jaar ervaring

SeysCentra is sinds 1 maart 2012 een zelfstandige organisatie, ontstaan uit een samenwerking tussen de Seyshuizen (onderdeel van Pluryn) en het eetteam van Op de Bies in Landgraaf (onderdeel van Koraal Groep). We hebben een rijke geschiedenis die begint in 1970 wanneer orthopedagoog Daniel Seys en psycholoog Pieter Duker in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen behandelmethodieken ontwikkelen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking.

12-stappenplan

In 1980 klopten de eerste ouders bij hen aan met de vraag of ze hun kind van drie jaar konden leren eten. Op dat moment kreeg het kind voedsel via een buiksonde, maar na drie maanden behandeling van Duker en Seys had het kind geen sonde meer nodig. Zonder ervaring in de behandeling van deze vorm van voedselweigering, bleek hun kennis van gedragstherapeutische principes en klinische intuïtie voldoende. Het behandelteam werkte daarna verder aan de ontwikkeling en validatie van een uniek 12-stappenplan voor zware eetproblemen bij kinderen. Dit plan ligt nog altijd ten grondslag aan onze huidige succesvolle behandeling.

Toilettraining

In 1998 ontwikkelde Pieter Duker de behandeling van onzindelijkheid bij mensen met een verstandelijke beperking. Wetenschappelijk validatie volgde in de drie jaar die daarop volgden. De goede resultaten leidden tot vele hulpvragen van ouders en kinderen. Op dit moment houdt een team van behandelaars zich dagelijks bezig met zindelijkheidstrainingen op een van onze locaties.

SeysCentra tegenwoordig

Inmiddels heeft SeysCentra in Nederland verschillende vestigingen voor behandeling van restrictieve en selectieve voedselweigering en behandeling van onzindelijkheid. We behandelen daarbij in de regel kinderen en jongeren tot de leeftijd van 18 jaar.  Door de jaren heen is onze eetkliniek uitgegroeid tot een landelijk expertisecentrum waar we zeer specialistische behandeling bieden.


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen