SeysCentra_Ervaringsverhaal_eetproblemen_Justin

‘Eten is voor Justin geen dagelijks gevecht meer’​

De nu zesjarige Justin had jarenlang serieuze eetproblemen. Onderzoeken brachten niets aan het licht. Sessies bij verschillende specialisten leverden niks op. Totdat de kinderarts voorstelde eens bij SeysCentra te informeren. Het laatste redmiddel bleek een schot in de roos.
“Justin dronk als baby al heel slecht”, vertelt Justins’ moeder Marije. “Artsen dachten aan reflux, maar dat was het niet. Tot zijn tweede kreeg Justin sondevoeding. De overstap naar vast voedsel was een drama. Justin at een beetje brood zonder korst. Hij dronk Nutrini, als bijvoeding. Meer ging er niet in. Justin viel af, had last van bloedarmoede en verstopping, kreeg een darminfectie. Medicijnen hielpen niet. Hij moest bij alles overgeven.”
Geur van eten
Op zoek naar de oplossing volgde Justin onder meer therapie bij een logopediste, kinderpsycholoog, orthopedagoog en fysiotherapeut. Ook onderging hij allerlei onderzoeken. Allemaal zonder resultaat. Marije: “Dit was niet iets waar Justin zomaar eroverheen zou groeien. Hij kokhalsde al bij het idee iets in zijn mond te moeten stoppen. De geur van eten verdroeg hij niet. De kinderarts vond dat het zo echt niet langer ging en stelde voor om eens bij SeysCentra te informeren. Als een soort laatste redmiddel.”
Hapje appel
Uiteindelijk kan Justin terecht op locatie Haarzuilens. Het is een behoorlijk eind van huis. Marije regelt voor haarzelf en Justin een logeerplek bij familie in Utrecht, zodat Justin zijn moeder elke dag ziet. Gedurende vijf dagen in de week gaat Justin in ongeveer vijf dagelijkse individuele behandelsessies aan de slag met voor hem ‘lastig’ eten, zoals fruit. Marije: “Justin begon met een appeltje dat hij stap voor stap leerde kennen. Door het vast te houden, eraan te ruiken, te voelen met zijn tong, een stukje te proeven. Zo leren kinderen in kleine stapjes dat dingen minder spannend worden. Na een week at Justin zijn eerste hapje appel ooit, zonder het uit te spugen. Echt geweldig. Vanaf dat moment ging hij steeds beter en gevarieerder eten.”
Meer energie
Justin heeft het prima naar zijn zin op wat hij zelf ‘de eetschool’ noemt. Marije snapt dat wel. “Kinderen spelen met elkaar, maken vriendjes en doen werkjes voor school. Tussendoor vindt de behandeling plaats en krijgen ze steeds kleine beloningen,” Zijn verblijf in Haarzuilens duurt ongeveer een half jaar. Sinds een aantal maanden is hij weer thuis. “Het gaat heel goed met Justin”, vertelt Marije. “Hij is helemaal af van de Nutrini, dus van de dieetvoeding. Justin wordt langzaam wat zwaarder, heeft meer energie en is minder snel moe. Na al die jaren is eten voor Justin geen dagelijks gevecht meer. Met dank aan de goede behandeling, begeleiding en nazorg vanuit SeysCentra.”

Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen