Hoe herken je een eetprobleem?

Web_SeysCentra_Eetproblemen_LP_algemeen_jongere

De een heeft nooit honger, de ander eet heel traag... Eetproblemen kunnen zich op allerlei manieren uiten. Bij jongeren gaat het vaak om een combinatie van te weinig eten en/of een selectief eetpatroon. Maar daarnaast zijn er nog andere signalen die erop kunnen wijzen dat het om een ‘Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder’ (ARFID) gaat.

Lichamelijke problemen

Lukt het sporten niet omdat je teveel last hebt van vermoeidheid? Heb je ondergewicht doordat je te weinig eet? Walg je van eten of zelfs het denken aan eten? Moet je regelmatig kokhalzen, heb je braakneigingen of ben je bang om over te geven? Al dit soort lichamelijke problemen kunnen duiden op een serieus eetprobleem. 

Vervelende ervaring of aanleg

Heb jij je als kind ooit erg verslikt of ben je wel eens bijna in je eten gestikt? Het is goed mogelijk dat als gevolg hiervan slikangst is ontstaan. Ook zijn er jongeren die heel gevoelig zijn in hun mond en keel. Bepaald voedsel moeilijk kunnen voelen, ruiken of proeven, zijn daarom ook mogelijke symptomen van een eetprobleem.

Moeite met bepaalde gerechten of structuren

Heb je moeite met samengestelde gerechten zoals maaltijdsoepen, pasta’s of rijstgerechten? Of vind je het lastig groente en fruit met meerdere structuren of pitjes te eten, zoals tomaten, druiven en sinaasappels? Moet je er niet aan denken dat bepaalde producten met elkaar in contact komen? Heb je een sterke voorkeur voor producten met dezelfde kleur? Ook dat kunnen signalen zijn. 

Sociale signalen

Eetproblemen kunnen lastig zijn in situaties met anderen. Als je alleen vloeibaar eten wil, zoals bijvoorbeeld vanillevla, is dat moeilijk uit te leggen aan leeftijdgenoten. Dan is het logisch dat je niet graag bij anderen thuis eet, of in een restaurant. De sociale consequenties van een eetprobleem vormen voor veel jongeren een belangrijke reden om er iets aan te doen.

Andere oorzaken

Het is ook mogelijk dat je eetprobleem te maken heeft met het verlangen om dun te zijn of de angst om dik te worden. Het is goed om dit eerst met je huisarts te achterhalen. Als dat zo is, is een behandeling bij SeysCentra namelijk niet de oplossing voor jou en moet je samen met je huisarts op zoek gaan naar een andere behandelvorm.

Lees ook:
Behandeling van eetproblemen bij jongeren
Hoe kom ik in aanmerking voor behandeling?


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen