Behandelprogramma voor jongeren

SeysCentra_eetproblemen_content_algemeen_behandeling_jongere

Jongeren krijgen bij SeysCentra meestal vier weken dagbehandeling met zogeheten ‘cognitieve gedragstherapie’. Tijdens verschillende sessies helpen we je de eetangst te overwinnen, zodat je er minder last van hebt in het dagelijks leven.

Ons behandelprogramma is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde methode. Ook hebben we samen met de Universiteit van Maastricht de effectiviteit onderzocht. Hierdoor weten we dat veel jongeren hun eetprobleem hebben overwonnen met ons behandelprogramma.

 

Behandeling van eetproblemen met cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie draait om het beïnvloeden van je verwachtingen en gedachten, in dit geval over eten. Heb je bijvoorbeeld slikangst? Angst om te braken als je iets moet eten wat je niet kent? Of voel je bij een bepaald soort voedsel een sterke smaak of prikkeling in je mond? Dan heb je jezelf mogelijk ‘geleerd’ om bepaalde producten niet te eten. Tijdens het behandelprogramma helpen we je om jouw verwachtingen en gedachten over eten en voeding te veranderen.

Hoe zit het behandelprogramma in elkaar?

Het programma bestaat vooral uit individuele behandelsessies. Daarnaast zijn er een paar groepssessies met vier tot vijf deelnemers en is er een enkele sessie met je ouders. Verder krijg je tijdens het behandelprogramma informatie over voeding, voedingsproducten en een gezond gewicht. Alle vooruitgang en inspanningen die je levert, worden bovendien gewaardeerd met credits. Die kun je inwisselen voor een vooraf afgesproken beloning.

Wat doe je naast het behandelprogramma?

Tijdens jouw verblijf bij SeysCentra is er ook ruimte voor leuke dingen, buiten het behandelprogramma om. Denk aan hobby’s, sport of sociale media. Hierover maken we individuele afspraken met jou en je ouders. Samen met jouw school stellen we ook een onderwijsprogramma op, zodat je geen leervertraging oploopt tijdens je behandeling.

Uitleg vooraf en begeleiding achteraf

Voordat je aan het behandelprogramma begint, krijg je twee gesprekken met uitleg over de behandeling en andere zaken, zoals schoolwerk tijdens jouw verblijf op de behandellocatie. Zoals hiervoor al vertelt duurt het programma ongeveer 4 weken, 5 dagen per week, waarvoor je naar ons behandelcentrum komt. Na de behandeling krijg je nog een tijdje thuisbegeleiding. Met een terugvalpreventieplan helpen we je om je nieuwe eetgedrag vol te houden.

Lees ook:
Hoe herken je een eetprobleem?
Hoe kom ik in aanmerking voor behandeling?


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen