Hoe herken je een eetprobleem?

SeysCentra_eetproblemen_content_herkennen_kinderen

Eetproblemen bij schoolgaande kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Daardoor zijn er ook verschillende soorten signalen waaraan je kunt herkennen of het bij jouw kind mogelijk om een ‘Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder’ (ARFID) gaat.

Fysieke signalen

Een van de mogelijke oorzaken van een dergelijk eetprobleem is een gevoelige aanleg, waarbij kinderen prikkels in hun mond en keel anders ervaren. Hierdoor hebben ze geen controle meer over de eigen zintuigen, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in het fysiek walgen van eten. Maar er zijn ook andere lichamelijke signalen die, los van de mogelijke oorzaak, kunnen duiden op een eetprobleem. Denk aan sterk ondergewicht of een vitaminetekort, maar in sommige gevallen ook overgewicht (als een kind uitsluitend calorierijk voedsel eet). Ook kunnen kinderen simpelweg weinig interesse hebben in voeding en eten, of ervan walgen. Deze kinderen worden vaak ‘picky eaters’ genoemd.

Gedrag

Wil jouw kind geen onbekendeof nieuwe producten proeven of eten? En reageert je kind boos of panisch als je hem of haar aanspoort om het toch te proberen? Mogelijk is het een reactie op een negatieve ervaring met eten in de kinderjaren, al dan niet opgedaan tijdens een periode van ziekte. Sommige kinderen zijn gevoeliger voor negatieve eetervaringen dan anderen. Heftige reacties bij je kind zouden een signaal kunnen zijn dat het gaat om een serieus eetprobleem.

Combinatie met andere problemen

Kinderen die voorzichtig en angstig zijn, lopen meer risico dat negatieve ervaringen blijven hangen. Dat risico geldt ook voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen, zoals een verstandelijke beperking of autismespectrumstoornissen.

Sociale signalen 

De sociale component speelt een belangrijke rol bij schoolgaande kinderen. Zodra kinderen beginnen te merken dat hun eetgedrag anders is, willen ze bijvoorbeeld liever niet meer naar kinder- of familiefeestjes. Uit angst voor het eten of de vrees er niet bij te horen. Ook ouders kunnen hier last van krijgen in hun dagelijkse activiteiten. Deze vormen van sociaal ongemak zijn voor ouders vaak een indicatie dat er meer aan de hand is dan ‘gewoon geen makkelijke eter’.

Lees ook:
Behandeling van eetproblemen bij kinderen
Hoe komt mijn kind in aanmerking voor behandeling?


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen