Hoe herken je een eetprobleem

SeysCentra_eetproblemen_content_herkenning_peuters_

Als jouw kind elke vorm van voedsel weigert, dan ligt het natuurlijk voor de hand: een eetprobleem. Maar wat als een peuter of kleuter alleen bepaalde dingen eet? Of bijvoorbeeld wel eet als je hem of haar erbij helpt? Is er dan sprake van ‘gewoon een fase’ of toch van een ‘Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder’ (ARFID)?

Er zijn kinderen die helemaal niet willen eten. Maar daarnaast zijn er ook peuters en kleuters die slechts gedeeltelijk weigeren te eten (restrictieve voedselacceptatie) of alleen voedsel willen in een bepaalde vorm (selectieve voedselacceptatie). Ook de combinatie van restrictief en selectief eten komt voor. Aan elk van deze vormen kan een eetprobleem ten grondslag liggen. 

 

Lichamelijke signalen

Als peuters en kleuters sommige dingen absoluut niet willen eten, kunnen ze een tekort ontwikkelen aan bepaalde voedingsstoffen. Weegt je kind te weinig? Heeft hij of zij een gebrek aan energie? Dan is er mogelijk inderdaad sprake van een eetprobleem dat om behandeling vraagt. Overigens hoeft er bij selectief eten lang niet altijd sprake te zijn van een gewichtsprobleem, dus let ook op andere signalen. 

Nare ervaring met eten

Eetproblemen bij jonge kinderen kunnen ook een lichamelijke voorgeschiedenis hebben. Heeft je peuter of kleuter bijvoorbeeld wel eens een nare ervaring gehad met eten? Of wil je kind na een periode van sondevoeding niet meer ‘gewoon’ eten? Dan is dit mogelijk een (mede)oorzaak. 

Sociale signalen

Een eetprobleem kan, zeker bij wat oudere kleuters, ook sociale gevolgen hebben. Kinderen kunnen merken dat hun eetgewoonten anders zijn dan die van leeftijdsgenootjes. En dit kan leiden tot vervelende situaties op het kinderdagverblijf, op school of tijdens een verjaardagsfeestje. Deze vormen van sociaal ongemak zijn voor ouders vaak een sterke indicatie dat er meer aan de hand is dan ‘gewoon een fase’.

Impact op het gezinsleven

Een ander duidelijk teken dat er sprake is van een eetprobleem, is de impact op je gezinsleven. Stuit je op onbegrip bij familie en vrienden? Voel je jezelf als ouder onzeker of begin je soms aan jezelf twijfelen? Voor veel ouders is dit een belangrijke aanleiding om zich te verdiepen in de mogelijkheden voor behandeling.

Lees ook:
Behandeling van eetproblemen bij peuters en kleuters
Hoe komt mijn kind in aanmerking voor behandeling?


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen