Onzindelijkheid bij jongeren

SeysCentra_onzindelijkheid_content_algemeen_jongere

Ga je wel naar het toilet, maar lukt het je niet om te plassen of te poepen? Of herken je soms niet bij jezelf dat je naar de wc moet? Vind je het daarom ook moeilijk om mee te doen aan sociale activiteiten? Je bent niet de enige: onzindelijkheid komt regelmatig voor bij jongeren.

Noodzaak en wil om zindelijk te worden

Als je niet (helemaal) zindelijk bent, kan het moeilijk zijn om naar school te gaan of stage te lopen. Hetzelfde geldt voor meedoen op clubs of verenigingen. Ook loop je een grotere kans om door anderen buitengesloten te worden. Onder jongeren is de noodzaak en wil om zindelijk te worden daarom groter dan bij jonge kinderen.

Angst om naar het toilet te gaan

Zindelijkheidsproblemen bij jongeren hebben soms te maken met de angst om iets los te laten in het toilet. Het kan ook zijn dat je wel zindelijk bent voor urine en alleen problemen hebt met ontlasting. Bijvoorbeeld dat je alleen op een bepaalde plek kunt poepen, of op bepaalde momenten. 

Verschillende oorzaken voor onzindelijkheid

Problemen met zindelijkheid kunnen verschillende oorzaken hebben. Angst komt dus vaak voor. Maar ook andere problemen in de ontwikkeling kunnen ervoor zorgen dat een jongere nog niet zindelijk is. We zien dat bijvoorbeeld veel bij jongeren met een autismespectrumstoornis of een verstandelijke beperking.

Grote impact op je leven

Het kan gebeuren dat je eten en drinken gaat vermijden om maar niet naar de wc te hoeven. Niet zindelijk zijn is ook een enorme uitdaging in het voortgezet onderwijs en het beïnvloedt je thuissituatie. Sommige jongeren voelen zich onbegrepen door hun ouders, die zelf ook vaak ten einde raad zijn. En dat kan weer leiden tot spanningen en ruzies.

Bij SeysCentra zien we elke dag hoeveel impact een zindelijkheidsprobleem op iemands leven heeft. Gelukkig zien we ook dagelijks dat we met goede behandelprogramma’s veel kunnen bereiken. Met een stapsgewijze aanpak kunnen wij ook jou helpen bij het oplossen van je probleem!

Lees ook:
Hoe herken je zindelijkheidsproblemen?
Behandeling van onzindelijkheid bij jongeren
Hoe kom ik in aanmerking voor behandeling?

 


Het cliëntservicebureau helpt je graag

met het beantwoorden van al je vragen

roundicon-mail

Verstuur een mail

roundicon-phone

088-779 47 90

roundicon-transparant-chat

Veelgestelde vragen